• Albüm
  • Kapak

İsminde olduğu gibi görüntüsünde de hep üyesi olduğu 4 Yüz‘den daha oturaklı ve ağır birşeyler barındıran İlkay Sipahi, ilk solo albümünde bu izlenime kapılanları şaşırtmıyor. ?Aşkın İlk Hali? isimli diskiyle grup çalışmalarına mola veren taze şarkıcı hem içinde bulunduğumuz yaz aylarına hem de popüler müziğin gittiği yola rağmen akustik ağırlıklı ve epeyce kişisel bir iş koymuş ortaya. İyi haberse türün meraklısına seveceği bir şeyler vermiş olması.

Türkçe Pop’ta daha önce denenmemiş şeylere epeyce az rastlar olduk, dolayısıyla bu albümde de tanıdık tınılar veya yönelimler görülebiliyor. Fakat esin kaynakları İlkay Sipahi’nin yaratması gereken imaj için mükemmel seçilmiş. Çıkış şarkısı ?Sarılıp Günahına? adeta yavaşlatılmış bir ?İbret-i Alem? gibi tınlayarak, Emre Altuğ’un harcadığı güzel başlangıcın hakkını vermeye aday görülebilir. Sevimli bir kliple desteklenen şarkının önündeki engel yaz aylarındaki zıpır şarkı arayışı ve promosyon eksikliği olabilir ancak. Bu bir manada alternatif oluşturması açısından güzel fakat albümde hit olması için yazılmış daha iyi bir tercih de yok zaten. Hemen hepsi güzel şarkılar olmasına rağmen kitlelerin diline dolanacak bir özellik taşımıyorlar.

Açılıştaki iki şarkı ?Benim Suçum Değil? ve ?Yakışmıyor Sana Aşk?ta yapımcı ve prodüktör Temel Zümrüt çok iyi işler çıkarmış. Albümün bu daha hareketli parçalarını aranjeleri çok iyi parlatıyor; bu sayede kalanını da iyimser bir bakış açısıyla dinliyorsunuz. Aranje konusunda hünerini gösteren bir diğer isimse, söz yazarlığı ve besteciliğiyle zaten yeterince öveceğimiz İlkay Sipahi olmuş. Albümdeki en iyi şarkı ?Hayat Böyle?yi kendi başına yazmakla kalmamış bir de düzenlemesini üstlenmiş. Sırf bu parça bile Sipahi’yi yeni bir yetenek olarak anmak için kafi.

Çalışmadaki yeni şarkı sayısını dokuza çıkaran Murat Güneş bestesi ?Başucumda Özlemin? ve parça sayısını onbire yükselten akustik versiyonlar için pek gerekli olmadıklarını söyleyebiliriz. Zaten ?Dört Mevsim? en güzel anını son kıtasına saklayan ve ilgi çekici olması için doğru bir şekilde 4 Yüz üyesi Gülnur Gökçe’nin vokalleriyle desteklenmiş bir şarkı. Ne tekrarına ne de solo versiyonuna lüzum olduğunu düşünmüyorum. Öbür 4 Yüz solosu Onur Kırış albümünü yazan Murat Güneş ise, neyse ki oradaki sevimsiz eserlerinden birini vermemiş. Bizleri bu çağda yeni yapılmış bir ?özlemin? ve ?gözlerim? kafiyesine şahit etmekten başka albüme faydası veya zararı dokunduğunu söyleyemem.

?Aşkın İlk Hali? kartonetin koyu tonları, şarkı seçimleri ve yorumlarıyla Keremcem’in ?Aşk Bitti? albümünü hatırlatıyor bana. Agresif ve güzel bir şarkıyla açılmaları (?Aşk Bitti? & ?Benim Suçum Değil?), birer pırlanta gibi kişisel pop şarkısı içermeleri (?Dün Ölebilirdim? & ?Hayat Böyle?) de diğer ortak özelliklerinden. Ancak o albüm Keremcem’in ?Eylül? gibi bir başlangıçtan sonra bir basamak aşağı inişiydi. ?Aşkın İlk Hali? ise tek referansı 4 Yüz ve oradan çıkan ilk solo albüm (Onur Kırış ? 5 Yıldızlı) olan birisi için şahane bir ilk albüm. İlkay Sipahi sevilesi ve içten sözleri, çok nadir (tiz) anlar haricinde hiç rahatsız etmeyen yorumu ve ümit vaadeden aranjör kimliğiyle yola güzel bir başlangıç yapmış. Belki promosyona bahsettiğim hareketli şarkılarla devam ederse ticari anlamda da tatmin edici olabilir fakat aksi durumda bile müzikal olarak takdir edilesi bir çalışma bu.

Not: 3 / 5