Hemen her sanatçının kariyerinde iyi gitmeyen dönemler, anlaşılmayan veya beğenilmeyen albümler olur. Bu seçkide ticari veya eleştirel olarak hayal kırıklığı yaratan veya bir önceki albümün başarısını yakalayamamış 50 çalışmayı bir araya getirdik.

Aşktan Yana – Abidin

Türkiye’nin oylamayla seçilen ilk popstarı iyi müzisyenlerin çalıştığı bir albüm hazırlamıştı fakat önce Serdar Ortaç’la aynı yabancı besteyi uyarlamanın, sonra da “Zır Zır” adlı şarkısının kurbanı oldu.

Bugünkü Neşen Cartel’den – Cartel

Çıkışında tam bir fırtına yaratan grubun yakın tarihte yayınlanan geri dönüş albümü ana akım müzik piyasasında ilkinin etkisini yaratmaktan çok uzak kaldı.

Cihan Okan – Cihan Okan

Eğitimini verecek kadar başarılı bir vokal ve tümüyle Sezen Aksu’ya ait bir albüm yine de hiç ses seda çıkarmadan geçti gitti.

Aşk – Demet Akalın

Şarkıcının Kral TV’yle yaşadığı sorunlar yıllardır yaptığı en başarısız çıkışa sebep oldu. Sorun çözüldükten sonra aynı albümden çıkan daha kötü şarkılar (“Sabıka”) daha iyi iş yaparak albümü düzlüğe çıkardı.

Cesur – Deniz Arcak

90’lardaki zirvesinden çok sonra 2000’lerde “Kıpır Kıpır” ile hala dikkate değer işler yapabildiğini gösteren Deniz Arcak’ın bu mini albümünde ilgi çekici pek bir şey yoktu.

Aşksın Sen – Furkan

Kimse Çocuklar Duymasın’ın Havuç’undan albüm beklemiyordu ama bu sürpriz elementi bile çalışmayı daha popüler kılabilirdi. Hele de dizi tekrar çekilmeye başlayana kadar Furkan’ın müzisyenliği çok az konuşuldu.

One More Time – Gökhan Özen

Şarkıcının bir İngilizce denemesiyle şenlendirdiği bu mini albüm pek iş yapmadı.

Söz Ver – Göksel

“Depresyondayım” şarkısıyla dillere düşen, şarkının yer aldığı albümle eleştirmenlerin aklını alan Göksel, yine kendine has, iyi anları olan bir albüm yapmıştı. Fakat bu sefer iki kitleyi de pek memnun edemedi.

Ama Bir Farkla – Gülşen

“Of Of”la başlayan efsanevi çıkışını iyi projelerle sürdüren Gülşen aşk ve işi karıştırınca Erol Köse’yle yolları ayrıldı. Bu albümü çıktığı dönemde Köse’nin şirketinden bir de kullanılmamış demolarla dolu başka bir CD’si yayınlanmıştı. “Ama Bir Farkla”nın çıkış parçası “Karaböcükler” öyle tuhaftı ki “demo albüm” bile kulağa daha güzel geldi.

Erkeksen – Gülşen

“Be Adam” albümüyle müzik dünyasına sağlam bir giriş yapan Gülşen’in henüz ikinci albümünde tökezlediğini düşünürsek bugünlerdeki hali daha bile kıymetli oluyor. Cici Kızlar coverı “Delisin” ile tanıtılan albüm son derece sönük bir performans göstermişti.

Kahraman – Hadise

2009 Eurovision yarışmasına katılarak hiçbir temsilcinin konuşulmadığı kadar konuşulan Hadise bu yoğun ve baskı dolu dönemin sonunda ilk Türkçe albümünü yayınlamıştı. Yine iş ve aşkın karışmasıyla tamamen Sinan Akçıl’a emanet edilen albüm, müzisyenin en kötü eserleriyle doluydu. Sonrasında bu kendisi tarafından da onaylandı.

Barbaros – Barbaros

Sony Music Türkiye’nin doğru zamanı bulmak için uzun zaman erteleyerek piyasaya sürdüğü albüm vokal kalitesine rağmen çok güçlü şarkılar içermiyordu. Bu da ticari başarıya yansıdı.

Aşk Bana Lazım – Hakan Peker

Satışlarda milyon barajını geçen son albümlerden biri “İlla Ki”ye imza atan Hakan Peker peşine pek beğenilmeyen bir Türk Sanat Müziği albümü yaptı. Sonrasında popa dönüşü neredeyse can acıtacak kadar vasattı.

Hipnoz – Hande Yener

Türk müzik tarihinin en kaydadeğer albümlerinden ikisi “Apayrı” ve “Nasıl Delirdim”in ardından Hande Yener bir yıldan kısa sürede hazırlanan bu özensiz albümle müzikseverleri üzmüştü. Ev videolarına benzeyen tek bir kliple kalan çalışma Yener’i piyasa popa geri döndüren dönemin başlangıcı oldu.

Şaka – Hepsi

Şahane şarkıları modernize etmek amacı taşıyan bu albüm, sırf her şarkıya katılan rap kısımlarıyla bile tahammül edilemezdi. “Yalnızlığım” aradan sıyrılan tek parça oldu.

Kişiye Özel – Hülya Avşar

Öyle ya da böyle ses getirmesini bilen Hülya Avşar’ın popülerliğinin dibe vurduğu bir dönemde çıkan albüm şimdiden unutulmuş durumda.

Uyanış – Işın Karaca

İyi şarkılar ve güzel bir kapak tasarımına rağmen ses getirmeyen albüm Işın Karaca’nın arabesk projesine başlamasına sebep oldu.

Bir Dilek Tut Benim İçin – İzel

İzel’in piyasayı dinamik bir popstar olarak kasıp kavurduğu bir dönemin sonrasına gelen bu albüm şarkıcının çiçekli elbisesini savurarak şarkı söylediği feci bir kliple çıkış yaptı. Gerisi de öyle geldi.

Ne Oldu Can? – Kayahan

“Gönül Sayfam”la 2000’lere bomba gibi bir giriş yapan Kayahan, yorulduğunun ilk sinyallerini bu ilham vermeyen albümle çaktı.

Dokun – Keremcem

Çıkışından beri dillere pelesenk olan bir şarkı söylemese de Keremcem her zaman iyi müziğiyle dikkat çekiciydi. “Sana Ferrari Gerekti” adlı başarılı parçayla kendini yenileyen şarkıcının albümü maalesef böyle bir tane daha şarkı içermiyordu.

Adı Menekşe – Levent Yüksel

Levent Yüksel’in kendi tabiriyle “ne çıkarsam satar” dediği bir dönemde hazırladığı albüm, bu iddiayı hızlıca çürütmüştü. Üstelik de single peşine albüm modelini ilk uygulayan projelerden biri olmasına rağmen.

Kalbimde Parmak İzin Var – Mirkelam

Ülkemizin en iyi şarkı yazarlarından biri olsa da “Aşkımsın”la çıkış yapan bu albüm Mirkelam’ın o güne kadar en az ses getiren işi oldu.

Islak Islak – Barış Akarsu

Akademi Türkiye yarışmasının baştan beri en popüler ismi programı kolay bir birincilikle tamamlamıştı. Maalesef aynı ilgi erken yaşta kaybettiğimiz şarkıcının ilk albümüne gösterilmedi.

Karizma – Mustafa Sandal

“Devamı Var” ile halen müzik endüstrisinde önemli bir gücü olduğunu hatırlatan Sandal, o gücü bu albümle beraber yitirdi. “Ateş Et ve Unut”un orta halli başarısı artık Sandal’ın en popüler yıldızlardan biri olmadığını gösteriyordu.

Demode – Nalan

Ters köşe yapmayı seven, kendi halinde bir şarkıcı olacağı sanılırken Tarkan tarafından desteklenen, sonra Altan Çetin etkisiyle 2000’lerde de kendinden çok bahsettiren Nalan ilk ciddi firesini bu albümle verdi. “Mnyk” adlı çıkış şarkısına alışmak oldukça zordu.

Düşünce – Özgür Çevik

Akademi Türkiye’nin, hatta tüm yetenek yarışmalarının çıkardığı en parlak yıldızlardan biri olan Özgür Çevik oyunculukla pekiştirdiği şöhretinin faydasını müzik işinde görmedi. Albüm kesinlikle kaliteli bir albümdü ve Çevik’i ciddiye aldırıyordu. Buna rağmen iyi bir satış veya büyük bir hit getirmedi.

Bana Bi’ Şey Olmaz – Özlem Tekin

Uzun aralarla albüm yapsa da her yeni diskiyle heyecan yaratan Özlem Tekin’in bu çalışması ona güvenenler için tam bir hayalkırıklığı oldu. Albüm birkaç vasat şarkı hatrına dinlenebilecek birçok vasat altı şarkıdan ibaretti.

Cehennet – Pamela

“İstanbul”la yaptığı çıkış Pamela’yı bir sonraki büyük kadın rock yıldızı olmak yoluna sokmuşken “Cehennet” şarkıcıyı bu yoldan çıkardı. Yine İstanbul’a selam çakan “Artık Bir Şeyler Yapmak Lazım” genel olarak sevilmeyen bir iş oldu.

Mesela – Reyhan Karaca

“Yaman Olacak” ile 2000’lere iddialı bir giriş yapan, “Gidesim Gelmiyor” şarkısında Orhan Gencebay’dan sample kullanarak hoş bir yeniliğe imza atan Karaca bu albümle beraber daha sıradan ve geçici işlere imza atmaya başladı.

K.G.B – Seksendört

Yaptıkları dillere destan çıkışın arkasını Tarkan’ın dijital rekorlarını kırmaya niyetlenen bu albümle getiren grup o niyetlerin sonunu göremedi. Albüm genel olarak çabuk unutulan bir iş olurken Seksendört bir sonraki büyük çıkışı için 2011’i beklemek zorunda kaldı.

Ben Adamı Ayrılırken Tanırım – Seren Serengil

Müzisyen olarak ciddiye alınmaktan uzak olsa da Seren Serengil’in hit çıkardığı durumlar da olmuştur. Soner Sarıkabadayı ile işbirliği ve tüm İstanbul’u kaplayan billboard afişleri böyle bir sonuca işaret ederken ortaya çıkan iş sadece komedi anlamında başarılıydı.

Aşk Ölmez – Sertab Erener

Erener’in Eurovision sonrası yeni şarkılar içeren ilk Türkçe albümü olan çalışma hoş parçalara sahipti. Buna rağmen geneli ne dinleyici ne eleştirmenleri tatmin etmedi. Hele de ikinci klibin çekildiği “Satılık Kalpler Şehri”bir şaka gibi duruyordu. Erener bir sonraki hiti için “Bu Böyle”ye kadar bekledi.

Sertab Goes To The Club – Sertab Erener

Erener’in üstündeki Eurovision lanetinin sürdüğü bir dönemde yapılan Sertab Digital konser projesi bu albümle raflara da gelmiş oldu. Fakat konserlerde eşlik edilemediği ve en popüler Sertab şarkılarını yabancılaştırdığı için beğenilmeyen bu versiyonların albümdeki sonucu da pek farklı olmadı.

Batı Yakası – Batı Yakası

“4 Gün Önce”yle çıktıklarında yeni bir Seksendört fenomeni doğuyor sanmıştık. Albümden bir daha ses çıkmadı.

Deniz Yıldızı – Sezen Aksu

Ağır atmosferi, televizyon promosyonundan yoksunluğu ve hit içermekten adeta bilinçli olarak kaçınmasıyla bu albüm Sezen Aksu’nun son yıllardaki popülaritesinden uzak kaldı.

Frekans – Petek Dinçöz

Erol Köse’yle çalıştığı dönemde sıfır içerikle neredeyse Birinci Lig’in kapısına dayanan Dinçöz, böyle arzulu bir yapımcıdan sonra taşıma suyla daha fazla değirmen döndüremedi. Dinçöz, sonrasında başarılı olmayan epey albüm hazırladı ama “Frekans” hepsinin içinde en bilinmeyeni ve sessiz kalanı oldu.

Düğün ve Cenaze – Sezen Aksu

Aksu’nun deneysel projelerinin belki de en az anlaşılanı olan bu Goran Bregoviç iş birliği, ne yalan söyleyelim sadece meraklısına hitap ediyordu. Hasar kontrolü tipik bir Sezen klasiği olan “Tutuklu” ile yapıldı.

Yine Yalnızım – Sibel Tüzün

Pop prensesliğine oynadığı dönemi, rockçı imajıyla kapatan Tüzün, Grek ezgilerle tekrar popülerleşmeden önce bu albümü yaptı. Oldukça arada kalmış bir görüntü veren albümün Kubat düetli çıkış şarkısı pek ses getirmedi.

İtiraz – Soner Sarıkabadayı

Şarkı yazarının DokuzSekiz Müzik ile ayrılığı popülaritesine pek yaramadı. “Sadem” ile zaten görece bir düşüşe geçmiş olan sanatçının sadece kendi şirketinden çıkardığı “İtiraz” bu gidişe dur diyemedi. Dijital olarak iyi iş yapan “Seveni Arıyorum”un yer almasına rağmen disk çok popüler olmadı.

Benim Adım Orman – Şebnem Ferah

Türk Rock Müziği’nin kraliçesi bu albümle hem hayranlarında hem de eleştirmenlerde ufak çaplı bir hayal kırıklığı yarattı. Albüm klasik veya hit olacak şarkılar içermiyordu. Potansiyel taşıyan birkaç tanesi de pek ön plana alınmadı.

Metamorfoz – Tarkan

“Metamorfoz”un başarısız bir albüm olduğu “Adımı Kalbine Yaz” çıkana kadar pek konuşulmadı, bunun sebebi de büyük ihtimalle gayet iyi giden satışlarıydı. Başarılı bir promosyonla desteklenen albümden sadece çıkış şarkısı “Vay Anam Vay” kalıcı oldu denebilir.

Hafif Müzik – Vega

Vega takipçileri için doğru olabilir ama bu albümü “tüm zamanların en çok beklenen albümü” diye duyurmak işi biraz abartmak oluyordu. “Serzenişte” orta halli bir başarı elde etti, albümdeki diğer şarkılar ise çok daha eski Vega şarkılarından bile az hatırlanır oldu.

Ayna – Yeşim Salkım

Uzanlar döneminde pop müziğine damga vuran, tam bir star gibi pazarlanan Yeşim Salkım, sonrasında “kendi başına” yaptığı bu dönüş ile çok etki yaratamadı. “Meğer” güzel bir çıkış şarkısıydı, Salkım’ın ilk albümlerinden kredisi halen vardı ama albüm yürümedi. Sonrası da şarkıcı için bir sürü “yeni, temiz bir sayfa” ve bir sürü başarısızlık oldu.

Papatya Baharı – Yıldız Tilbe

“Haberi Olsun” ile yeniden doğan, “Yürü Anca Gidersin” ile adeta ülkeyi ele geçiren Tilbe, sonrasında çok nadir iyi şarkı çıkarabildiği bir döneme girdi. “Papatya Baharı” eski günlerin hatrına dinlenen ilk Tilbe albümü oldu ama son olmadı.

Gezegen – Bengü

“Korkma Kalbim” ve Erol Köse desteğiyle yaptığı patlamadan sonra Bengü, Serdar Ortaç’ın şimdiye kadar yazdığı en tutarlı şarkılardan biri olan “Gezegen” ile şans aradı. Fakat klipte kim olduğunun bile anlaşılmaması ve ucuza kaçan cinsten seksapelle dolu çekimler albümün havasını tek şarkıda söndürmeye yetti.

Herkes Baksın Dalgasına – Yonca Evcimik

“Günaha Davet” ile 2000’lere girmeden önce hızını alan Evcimik, seksi imajını ve manevi deneyselliğini tatsız bir şekilde harmanladığı bu albümle düşüşe geçti. Universal Türkiye’nin kapanmasıyla ticari olarak da köstek gören albüm şarkıcının popülarite anlamında ilk ciddi başarısızlığıydı.

Süper – Betül Demir

Betül Demir’i bir anda Süper Lig’e ışınlamaya çalışan albüm ve şarkı yeterince güçlü değildi. Demir sonrasında da formül şarkılar yerine içten bir müziğe yönelerek daha iyi sonuçlar elde etti.

İlaç – Burak Kut

Bebeto’nun “Komple”yle yaptığı geri dönüşün peşi bu albümle gelecekti, olmadı. Yine Sezen Aksu imzalı çıkış şarkısı “Ben Yokum”un sonunu getirmek bile yeterince zordu hatta.

Sihirbaz – Burcu Güneş

“Ben Ateş Ben Su” gibi şahane bir albümü maalesef güme giden Burcu Güneş, “Sihirbaz”la kendi bildiği yolda devam etti. Gelgelelim bu albüm bir önceki kadar bile şanslı olamayıp tek kliple kaldı. Yine de kazandığı ödüller Güneş’in gönlünü almış olsa gerek.

Aranjman 2011 – Candan Erçetin

Gayet sıkmış olan bir cover albümler furyasının, son derece tahmin edilebilir şarkılarla yapılan bu örneği son derece sıkıcıydı. Fena satmadı ama şimdiden unutulduğu söylenebilir.