Mercan‘ın umut verici ilk albümü bu yılın kaydadeğer çıkışlarından birini yaptı. Dans müziği konusunda oldukça kısır olan piyasamız için birkaç adaptasyon şarkı ve bir elin parmaklarını geçmeyen birkaç iyi düzenlenmiş orijinal parça dikkat çekmeye yetip de artıyor. İlk videosuyla da eleştirel övgü toplayan şarkıcı çıkışını aynı seviyede korumuş değil ama kendine has bir tavır geliştirmeye çalıştığı da açık.

Mercan ilk solo konserini 30 Eylül tarihinde Jolly Joker Balans’ta verdi. Elindeki kısıtlı repertuarı cover şarkılarla süslemesi gerektiği belliydi tabii fakat iyi bir şarkı listesi sunduğunu düşünmüyorum. Albümün en zayıfını açılışta elden çıkarmak doğru bir karardı ve orta tempolu ?Bekaretim Yok? insanları iyi ısındırdı sahneye. Fakat ilk 6 parçanın 4’ü başka sanatçılardan olunca atmosfere girmek pek kolay olmuyor.

Genç şarkıcı uluslararası kadın popçu üniformasına dönüşen, mayo şeklinde altı olan kıyafetini de eksik etmemişti. Bu konuda kolaya kaçtığı kesin, gelgelelim üstündeki kombinasyonlar, kabarık saçları, siyah pelerini ve zaman zaman boynuzlarıyla Mercan’ın tekinsiz havasını destekliyordu. Madonna’dan Daft Punk’a, No Doubt’tan Guns N’ Roses’a atlarken en azından görüntüsüyle hep kendine has kaldı.

Albüm versiyonu son derece çekici olan “Kovboy” canlı haliyle kaybolup giderken, klibi yüzünden potansiyelini gösteremeyen, albümün pırlantası ?Yok Sana? hayal kırıklığına uğratmadı ve kalabalığı coşturdu. Mercan’ın dansçıları dar sahne yüzünden sadece ara öncesi seyirciyi eğlendirdi. Bundan ve Mercan’ın giyip çıkardıklarından başka bir ekipman kullanılmadı performansta.

Epeyce geç vakte sarkan ikinci yarıda ?I Kissed A Girl?ün peşine gelen Arapça vokalli DJ şarkısı neydi tam olarak anlamadım. Mercan mikrofondan anons etse de dedikleri çok zor anlaşılıyordu. Hiç bitmeyecekmiş gibi gelen muhtemelen 8-10 dakikalık bu parça konserin katlanılması en zor kısmıydı. Jolly Joker’in normalde tahammül edilebilen ses sistemi bu kadar zorlayıcı denemelerde hiç çekilmiyor. Ancak herhangi bir konser alanında da sunulmaması gereken bir şarkıydı bence.

Yeni bir parça olan ?Pezevenk?in dinleyicilerle buluşturulması güzel bir olaysa da, limitli imkanları olan mekanlarda, yeni bir şarkıyı canlı olarak hazmetmek pek mümkün olmuyor. Mercan bu handikapı atlatmak için ?Pezevenk?i finalde bir kez daha söyledi. Sebebi makul olsa da şarkıyı ilk seferinde playback söylemek, bu şekilde en prezantabl halini korumak ve finali de daha bilindik bir şarkıyla yapıp seyirciyi mutlu uğurlamak daha doğru olurdu diye düşündüm.

Mercan’ın kurallara göre oynamak gibi bir derdi olmadığı belli. Ben de öyle olmasını istemem. Fakat kurallardan kaçarken, onlara iyi bir alternatif oluşturabilmek önemli. Bir etki yapmak istiyorsa, şovunu yaptığı anda onu takip eden fazla miktarda insan olması gerek. Mercan’ın da onlara takip etmeleri için bir sebep yaratması gerek. Yarısını gelmiş geçmiş bütün şarkılardan seçtiği repertuarı daha eğlenceli olabilir, kendi şarkılarını da daha cilalı sunabilirdi. En azından bir dahaki konserinde bunu görmek güzel olur.

Şarkı Listesi: Bekaretim Yok / Something About Us (Daft Punk Cover) / Secret (Madonna Cover) / Hepsi Gay / Missundaztood (Pink Cover) / Hella Good (No Doubt Cover) / Kovboy / Pezevenk (Yeni Şarkı) / Sweet Child O’ Mine (Guns N’ Roses Cover) / Yok Sana / (Ara) / Sana Değil Kardeşine / I Kissed A Girl (Katy Perry Cover) / What Else Is There (Röyksopp) / Forever More (Moloko Cover) / Derin Uykular / Don’t Know Why (Norah Jones Cover) / Sana Değil Kardeşine (Remix) / Pezevenk