Geri döndükleri doğru. Hepsi, kadrosundaki değişikliğe, plak şirketindeki değişikliğe ve piyasanın bugünkü durumuna rağmen epeydir yapmadığı kadar iyi pop yapıyor son albümünde. Artık üç kızdan ibaret olan grubun bu yaz dinleyip beğendiğimiz ?Sır? adlı parçasının verdiği umutlar boşa çıkmadı desek yeridir. Ama önce yakın geçmişe bir göz atalım.

Hepsi iyi bir ilk albüm ve çok daha iyi bir ikinci albümle sağlam bir çıkış yapmıştı. Kendi türlerinde (kız grubu) popüler olabilen çok az yerli örnek olduğu için başarıları daha da önemli. Gerçi onların durumunda olan herkese yapılacağı gibi hemen çocuklarla özdeşleştirilmeleri, yaptıkları müziğin anlaşılması yolunda önlerini tıkadı fakat daha büyük bir tıkanıklığı kendileri yarattılar. Önce ikinci albümü geri plana atıp, ciddiye alınması mümkün olmayan bir dizi hazırladılar. Sonra başarısız bir cover albümü geldi (?Şaka?) ve son darbe olarak aralarındaki en güçlü ses olan Gülçin gruptan ayrıldı. Şimdi gönül rahatlığıyla söylenebilir ki kıymeti bilinmeyen ikinci albümden beri söyledikleri en iyi şarkılar ?Geri Dönüşüm? albümünde.

Yeni müzik şirketleri DSM Müzik Yapım’ın Hepsi’ye bir can verme durumu söz konusu. Albümden ilk duyduğumuz parça ?Sır? görece güçsüz vokallerine rağmen çok düzgün bir şarkıydı mesela. Resmi çıkış şarkısı ?Yeter? (söz ? müzik: Burak Ekinil) ise hem çok iyi yazılmış ve düzenlenmiş, hem de iyi yorumlanmış bir şarkı. Oldukça başarılı bir dans videosu olan klibini de es geçmemek lazım.

Hepsi’den asıl duymak istediğimiz şarkılara bir örnek buysa, daha da iyi bir örnek üçüncü şarkı ?Nükleer? (söz ? müzik: Erkin Arslan). Sözleri sadece albümdeki en iyi sözler değil aynı zamanda Hepsi’den ummadığınız kadar kıvrak ve esprili. Bu iki şarkıda kimya bu kadar mükemmelken, Ekinil ve Arslan’a ait daha fazla şarkı söylememeleri yazık olmuş.

Grup üyelerinden Cemre, ilk defa şarkı yazarlığına el atıyor bu albümde. Yeni başlayan biri olduğunu düşünürsek yazdığı iki şarkıdan birinin hedefi tutturması, diğerinin ıskalaması iyi bir oran sayılabilir. ?Canıma Değsin? özellikle Mustafa Ceceli’nin tam kıvamında düzenlemesiyle iyi bir sonuç verirken, ?Aptal Kafam? sadece albümde yer dolduruyor. Onu da iyi bir şekilde yaptığı söylenemez. Buna rağmen kendi annesinden daha iyi bir iş çıkardığı kesin. Kızların yıllardır menajerliğini yapan Şebnem Özberk bu konudaki başarısını söz yazımında gösterememiş. Albümde ?Taktik Ver? ve ?Unutma? isminde iki adaptasyon şarkı var (?Clapping Song? ve ?Fame?den dilimize çevrilmiş) ve ikisinin de Türkçe sözleri Özberk’e ait. Belki besteler Türkçe’ye uygun değildir ama ortaya çıkan şarkılar bu albümden çok ?Şaka? albümüne yakışırdı. Bu arada ?taktik? kelimesi pop tarihimizin en başarısız kelimesi olmak için bir adım daha atmış durumda.

Soner Sarıkabadayı’nın yazıp, Ozan Çolakoğlu’nun düzenlediği ve ikisinin de şaşırtıcı şekilde kendilerini tekrarlamadığı ?Uğraşma? potansiyel bir hit. ?Çirkin Adam? da çalışmanın tek yavaşı olarak sevilesi bir şarkı. Önceki albümlerindeki ?Yalnızlığım? veya ?Üç Kalp? kadar iyi olmasa da grubun kendisine ait ilk yavaş şarkısı olarak başarılı bir parça olmuş.

Dergi-sever kitlelerini düşünerek, Hepsi albümü 96 sayfalık bir dergiyle yayınlanmış. En takdire değer taraflarından biri olarak ben bunu görüyorum. Paketlemesine bu kadar özen gösterilmiş başka bir albüm hatırlamıyorum yakın tarihte. Hepsi kızlarının editörlüğünü yaptığı bu tek seferlik dergi hem kayıt dönemini, hem klip çekimini fotoğraflarla belgeliyor. Aynı zamanda beraber çalıştıkları her ismi (ve fazlasını) röportajlarla bize tanıtıyor. Bir de küçük bir notta güzel bir haber verilmiş; kızlar müzikli bir gösteri hazırladıklarını söylüyorlar. Onun altından kalkabilirlerse (ve dizilerini yazan ekipten başka bir ekiple çalışırlarsa) hedef kitleleri çok daha genişleyecektir.

Kız gruplarının en büyüklerinden Spice Girls’ün dört kişi kaldıktan sonraki ilk albümlerinde 4 element temasının işlendiğini görmüştük. ?Yeter? klibinde de ironik olarak bir piramit öğesinin ve tanıtım yazılarında toprak ? su ? ateş metaforlarının kullanıldığını görüyoruz. Ancak o Spice Girls albümünün aksine ?Geri Dönüşüm? Hepsi’nin sonu olacak gibi gözükmüyor. Gülçin’in eksikliği vokallerde hissediliyor fakat, o dönemin belki de en silik kızı Yasemin, hem sesiyle hem de görüntüsüyle bugünkü kadronun en sağlam ismi olarak öne geçmiş. Bu yeni dinamikle ve doğru şarkı seçimleriyle Hepsi, iyi gidişatını sürdürebilir. Sonuç olarak bu albüm, ikinci albümden geriye doğru küçük ama üçüncü albümden ileriye doğru büyük bir adım.

Not: 2.5 / 5