• Albüm

Türkçe Pop’un umutsuz bir dönem içinde olmasının en büyük sebeplerinden biri bağımsız piyasanın da aynı derecede umutsuz oluşu. Nasıl ki rock grupları bağımsız arenada ciddi bir sınav verip gelemiyor ve bir anda popüler piyasaya düşüyorsa, popçularda da aynı şeyin eksikliği mevcut. Tek fark bu durum rock gruplarını tek şarkılık veya tek albümlük kariyerlerden ibaret kılarken popçuların beslenme damarlarını tıkıyor, sürekli rezil şarkılar üretmelerine sebep oluyor. 1. Lig veya 2. Ligin olmadığı bir Süper Lig düşününce demek istediğimi anlayacaksınız. Üretimi, performansı kadar önemli olan rock dünyasında amatör takımlar bir anda kendilerini süper ligde buluyorlar. Şov ağırlıklı popçular ise satın alacak, iyi yetişmiş futbolcu (şarkı yazarı) bulamıyorlar. İş böyle olunca para bastırıp yapılmış, ne idüğü belirsiz eğitimler, Amerika’ya gidip fink atmış olmalar müzisyen için kıdem vasıtası oluyor.

Bu uzun girizgahın Ramadan‘la ilgisi janr açısından değil. Kendisi ne popçu ne de rockçı. Fakat bağımsız müzik piyasamızın dayanılmaz kasıntılığı, hiçbir şey yapmayıp çok önemli bir şey yapıyormuş sanması ve bundan gelen tıkanıklık içinde rahat bir nefes aldırıyor bize. Yaptığı müzik elektronikten çok synth-pop olarak, hatta kestirmeden dans müziği olarak özetlenebilir. Ticari bir müzik yapmıyor ama öyle pazarlansa bütün ticarilere pabucunu ters giydirecek potansiyeli var. Ki bu cümle bağımsız müziğin olması gerektiği şeyi açıklıyor.

Şarkıcı Remoov Records etiketiyle, internet üzerinden bir ortaçalar yayınlamıştı. ?Tarzına Kurban? isimli bu EP genişleyip ?Hazır Mısın?? isimli ilk fiziksel albümüne dönüşmüş. Çalışmada 5 Türkçe, 3 İngilizce parça bir de Tarzına Kurban’ın ?dilli kaşarlı parti? miksi var. Tümüne birden aşık olduğunuz albümlerden değil ama zaman zaman öyle umut verici oluyor ki hepsini iyimser bir bakış açısıyla dinliyorsunuz. Çıkış şarkısı ?Aşık Olasım Var? bunlardan biri. Bu çabuk dile dolanan şarkının ?aşık? sözleri ve hisli vokalleri birbirine iyi kaynaşmış. Albümü tanıtmak için de doğru bir tercih, zira Ramadan’ın esin kaynakları arasında gösterilen Pet Shop Boys her şarkıda kendini belli ederken, Depeche Mode’un karanlık tarafı (o da göreceli olarak) sadece bu şarkının alacakaranlık introsunda hissediliyor.

Benzer melodilere sahip olduğu için düzenlemelerde farklılığa gidilen, çok da iyi edilen ?Hazır Mısın? ve ?7 / 24? albümü taşıyan diğer iki ayağı oluşturuyor. Özellikle ?7 / 24?ün karşı konulmaz bir cazibesi var, albüm tanıtımına devam edilecekse bunun üstüne oynanmalı bence. İngilizce parçalar ise aynı derece vurucu değiller. Açıkçası yıllar boyu Londra’da yaşayan birinin bu Amerikan ? Türk aksanını nerden edindiğini anlayamadım. ?My Thing?de ?Left To My Own Devices? söyleyen Neil Tennant’ı taklit ettiği kısım haricinde İngilizce söylemesinin hiçbir faydasını göremedim. Sözlere gelince, Bedük’ünkiler kadar sığ olmasa da yeni bir çığır açmıyorlar. Gelgelelim ?i’m gonna gay you up? demek de cesaret isteyen bir şey.

Çalışmayı kıymetli kılan bir başka element, tüm şarkıların yazarı da olan Ramadan’ın tutturduğu süreklilik. Bir üst paragrafın sonundan devam edersek, ?Yüksek Kontrast?ta ?gündüz erkeğim ben gece kadın? diyebiliyor, ?kız bu can senin tarzına kurban? derken hemen öncesinden albümün en feminen vokallerini yapabiliyor. Temiz yüzüne rağmen olabildiğine provokatif fotoğrafların uyandırdığı ?sahte mi?? şüpheleri bu sayede giderilebilir. Çalışmanın sadece paketi veya Ramadan’ın kendisi ilgi çekici olmaya çalışmıyor, müziği de aynı amacı güdüyor zaten.

Yazın başlarında Efes One Love’da alternatif sahneye çıkan ve sınırlı imkanlarla gerçek bir şov sunmayı başarabilen Ramadan, iyi ve dinlenesi bir müzik yapıyor, ana akım pop müziğin beslenebileceği bir kanal yaratmayı başarıyor. Yaptığını şimdiden yeterli görüyorsa devamı gelmez fakat kendini geliştirmeye devam edecekse daha ikinci albümden bile bize sarsacağına eminim. Özellikle İngilizce sözlü müzikte kurtarması gereken hiçbir şey olmadığı için yerli şarkılar yapmasını umuyorum. Dinleyicilere de eğer bulabilirlerse albümü fiziksel olarak almalarını tavsiye ederim. Ramadan’ın söz ve besteleri, Süpermatik’in düzenlemeleri yanında mat kağıda basılmış pembe kartonet ayrı bir tat veriyor. Kapak tasarımındaki orijinallik da ayrı takdir edilesi.

Son olarak şarkıcının albümde kullanılan tam isminin ?Ramadan!? olduğunu fakat yazıda karmaşa yaratmamak için ünlem işaretini kullanmadığımızı ve ?Aşık Olasım Var?ın klibini aşağıda izleyebileceğinizi eklerim.

Not: 3 / 5