?Biraz su biraz yeşillik, her yer benim evimdir? dediği son albümünün üstünden 4.5 sene geçmişken bu sefer ?benim adım orman? diyerek döndü Şebnem Ferah. Aradaki inanılmaz konser kaydı albümünü saymazsak epey uzun bir ara verdi denilebilir. Ne de olsa çıkışından beri stüdyo albümleri arasında üç yıldan fazla zaman geçmemiş. Bu durum sabırla beklediğimize değecek bir albüm beklentisi doğurdu bizlerde ancak yeni albüm ancak bu beklentiyi unuttuğunuzda beklentilerinizi karşılayabiliyor.

Oldukça başarılı ?Can Kırıkları? albümünde yüzde 50’lik bir ?mükemmel şarkı oranı? vardı. Albümün çift sayılı parçaları (2-Can Kırıkları, 4-Delgeç, 6-Ben Bir Mülteciyim, 8-Çakıl Taşları, 10-Hoşçakal) dinlerken duyduğunuz hayranlığın kesintisiz gitmesine yardımcı oluyordu ki zaten arada kalan parçaların çoğu da hiç fena değildi. Şimdi elimizdeki 12 parçada ise dinlerken en sık düşündüğünüz şey sıradaki parçanın albümü kurtarıp kurtarmayacağı oluyor. ?Merhaba? adlı mükemmel yazılmış, düzenlenmiş ve yorumlanmış açılış parçasından sonra albüm ta bitene kadar aynı seviyeye tekrar çıkamıyor.

Çıkış şarkısı ?Yalnız? sadece bu mevki için doğru bir tercih değil, en iyi şarkılardan biri aynı zamanda. Dinleyince Şebnem’e sarılıp dertlerinizi anlatmak isterseniz bilin ki yalnız değilsiniz. Şarkıcının yorumunun asla eskimeyeceğine de adeta bir kanıt. Yıllar geçtikçe bu sesi dinlemek daha büyük bir keyife dönüşüyor. Üstelik başka kimsede affetmeyeceğimiz şekilde, kelimeleri bölüp heceleyerek söylemekten hiç çekinmese de.

Albümün düzenlemelerinde dikkat çeken önemli bir tercih kullanılan gerçek hayat sesleri. Yalnız’daki yağmur ve ayak sesleri, atılan bozuk para sesi, İstiklal Caddesi Kadar’daki tramvay sesi, Ateşe Yakın’daki su sesleri albümün atmosferine büyük katkı yapıyorlar. Bazı şarkılardan daha başarılılar hatta bu konuda. Örneğin ?İstiklal Caddesi Kadar?, kendi ismini içeren, şarkıya hiç oturmamış dizesiyle bütün dinleme keyfinizi kaçırabilir. Gerçekten mevzubahis caddenin popülerliğinden faydalanan bu kadar ticari bir manevrayı hiç beklemeyeceğim bir albümdü bu.

Şarkı sözlerine bakınca Şebnem Ferah diskografisindeki birçok talihsiz şarkı bu albümde toplanıyor. Tamam illa ?çocukken sahip olunan kırmızı rugan ayakkabılar? kadar karmaşık bir metafor istemiyoruz ama oldukça miskin bir temponun üstünde ?en son gördüğüm rüya, en son yazdığım şarkı?, ?sen ben bitmeyen şiir, sen ben bitmeyen şarkı? sözlerini dinlemekten fazlasını beklemek de hakkımız (?Bazı Aşklar?). Halbuki aynı ağırlıkta giden ?Ateşe Yakın?da benzer yapıda sözleri (?gördüğüm en son ışık?) isteyince nasıl daha güzel yazabildiğini gösteriyor sanatçı. Albümün bu en güzel yavaşının ardından gelen son derece başarılı ?Serapmış? ise tüm diğer popüler şarkıları geride bırakıp promosyon amacıyla kullanılmalı. Birkaç yıl sonra albümün en çok hatırlanan 5 dakikalarından biri bu parça olacaktır.

Introsu Vangelis’in Voices albümünden fırlamış gibi duran ?İnsanlık? kalanında yine sıradan sözlerden muzdarip. ?Uçurtma? basitçe ilginç olmaktan uzakken, albüme en büyük yarayı en çok dikkat çekmesi için yazılmış şarkıları veriyor (?Benim Adım Orman?, ?İstiklal Caddesi Kadar?). Hayranların şimdiden favorisi, ?Mayın Tarlası? aromalı ?Eski? adlı şarkınınsa albümde iki versiyonu var. İki aranjeyi birbirinden ayırmak zorken, şarkının yarattığı bu beğeniyi anlamakta da zorlanıyorum. Hemen hemen aynı sözlerle daha iyisi yazılmışken (Sezen Aksu ? Eskidendi Çok Eskiden), şarkının yarısı boyunca ?eski şunlar, eski bunlar? formatındaki sözleri dinlemek sıkıcı oluyor.

Şebnem Ferah’ın bende ve çoğu insanda neredeyse bitmez tükenmez bir kredisi mevcut. Başkalarında son derece sıradan tınlayacak şarkıları o yazınca ve söyleyince daha iyimser değerlendirmek taraftarı oluyoruz. Bu sebepten 4.5 yılda yazdığı albümü bir kenara atamam, ?en kötü albümü? diye de yaftalayamam. Sadece klasiğe dönüşecek şarkı sayısı biraz daha az. Kendi söylediği sözlere göre ?en iyi şarkısını henüz yazmamış?, kesinlikle bu albümde olmadığına ben de katılıyorum fakat ?Merhaba? gibi bir şarkı bile çoğunun bütün albümünden daha kıymetli olduğu sürece şikayet etmek için fazla sebep kalmıyor.

Not: 3 / 5