• Albüm
  • Kapak
  • Ben Buraya Çıplak Geldim (Video)

Türk pop müziğinin işine en güvenilir sanatçılarından olan Nil Karaibrahimgil 11 şarkılık yeni albümü “Ben Buraya Çıplak Geldim“i geçtiğimiz haftalarda yayımladı.

İşte albümün şarkı şarkı Gerçek Pop değerlendirmesi.

Heman

Bülent Uludağ imzalı aranjesi açısından albüm için güzel bir başlangıç. Çünkü şarkıyı çabuk anlaşılır kılan bir işe imza atmışlar. Fakat içerik olarak aynı şeyi söylemek zor. “Heman – Batman – Pacman – Mad Men” bence Nil’in en zekice sözlerinden değil. Ayrıca şarkıda bir öykü de gelişmiyor, baştan aşağıya aynı aşık bakış açısından dinliyoruz. Kliplenirse albümü olduğundan zayıf gösterip zararlı olabilir.

Ben Buraya Çıplak Geldim

Albümün isim şarkısı aynı zamanda videosuyla da dikkat çekici bir iş oldu. Alper Erinç’in şahane düzenlemesi besteyi çok büyütüyor. Sözler zaten oldukça atmosferik ve güçlü bir duyguya sahipler. Şarkı Nil’in renkli ve aydınlık ilk üç albümünden sonra “Nil Kıyısında” albümüyle girilen daha karanlık bir dönemin sonu gibi. Klibin ışık kullanımında da aranjede de bir aydınlanma, yeniden keşif hissi söz konusu. İsimle de doğum anına bir selam çakılmış zaten.

İstanbul’dayım

Albümün kitle imha silahı olan “İstanbul’dayım”, sevimli ve duygusal bir orta tempo. “Yalan Dünya” dizisindeki kullanımıyla bir anda mini kliple tanıtılan tüm şarkıların önüne geçen eser, albümde ilk sıralarda yer almasıyla da şanslı. Mustafa Ceceli Türk halkını tanıdığını belli eder bir aranje yapmış olsa da asıl övgü söz ve besteyi yazan Nil’e. Sonbaharda bu şarkıya bir klip çekilmesi ve belki “Yalan Dünya”nın ilk bölümünde tekrar yer alması albümü şahlandırabilir.

Kazablanka

Klasik Hollywood filmlerinde duymaya alışık olduğumuz kemanlarla dolu olan Kazablanka, ismiyle de aynı konsepte götürüyor bizi. Bu düşünceyle dinleyince şarkının açılışı eski bir Amerikan filminin başlangıcına çok benziyor. Albümün gidişatıyla çok alakalı bulmasam da Kazablanka ne batıran ne de çıkaran bir parça bence. Belki albümün konsepti filmlerden oluşsaydı, bununla açılıp sonra 80’lere doğru süper kahraman filmlerine bağlamak için “Heman” ile devam edebilirdi.

Hakkında Her Şeyi Duymak İstiyorum

Albümün ilk teklisi olan şarkı kliplenmiş olan az şekerli versiyonuyla albümde yer alıyor. Benim favorim orta şekerli olsa da sevilen ve envai çeşit medyada kullanılan parça hakkında daha önceden bunları yazmıştık.

Ay Gız Uyan

Albümdeki favorilerden olan “Ay Gız Uyan”, “Bütün Kızlar Toplandık”, “Çocuk da Yaparım Kariyer de” ekolünden gelse de onlardan çok daha ciddi duran, daha olgun bir dille yazılmış bir eser. Nil’in Murad Arif’le beraber yazdığı sözler, hem müzikal hem sosyal manada taşı gediğine oturtuyor. Kadın – erkek eşitliğine inanan her akıllı insanın hoşuna gidecek söz oyunları ve Alper Erinç imzalı kıpır kıpır aranjesiyle, desteklenirse popüler olacağına inanıyorum. Açılışta Erinç’in “Pırlanta”dan türevlediği, “Çok Canım Acıyo” düzenlemesinin girişinden esinler duymak mümkün.

Kader Efendi

Halihazırda keyifli bir nakaratı olan ve yine albümün iddialı anlarından sayabileceğimiz şarkı en çok Nil’in kendini tamamen özgür bıraktığını düşündüğüm sözleriyle dikkat çekiyor. Şarkı yazarı bir film izlerken etkilenip, kendisiyle karşılaştırıyor ve bunu olduğu gibi yazıyor. Başına gelen öyküyü orijinal kelimelerle, klişeye düşmeden bize aktarıyor. Türkçe müziğin soundu, ticareti, kaliteyi, her şeyi geride bırakan en büyük sorunu olduğunu düşündüğüm bir şeyi çözüyor bu şarkı kendi çapında. Hikayesiz, kişisel izler taşımayan ve cesur olamayan şarkı sözleri sorununu.

Nesi Var

“Nesi Var”, “Tek Taşımı Kendim Aldım” albümünde yer alan “Neyin Var Bugün”ün hem konusal hem de müzikal olarak devamı gibi duruyor. Sözlerde daha bir zenginlik mevcut fakat beste olarak o kendine has eserin seviyesine erişemiyor denilebilir. Vokal düzenlemesi parçanın en güçlü yanlarından.

Allahımı Şaşırıcam

Sözleri Mert Esirci’ye, düzenlemesi Mustafa Ceceli’ye ait olan şarkı albümün en “Nil” anlarından. Şarkıcının kendi sözlerini söylemediğinde bile imajını sürdürebildiğinin bir kanıtı. Üstelik de sadece mırıldanmadan ibaret bir nakaratı olmasına rağmen. Albümün finaline hareket getiren parça hem kıpır kıpır bestesiyle hem de Nil’in adeta kendini ti’ye aldığı sözleriyle dikkat çekecektir.

Yürüdün Mü?

Albümün en kişisel eseri olan “Yürüdün Mü” çalışmaya ticari manada pek bir şey katmayacaktır. Daha çok olgunlaşmak ve bununla barışmak üzerine albümün bütünlüğü açısından önemli. Düzenlemenin Alper Erinç’e ait olduğu bu şarkıda hemen anlaşılıyor zira kendisinin sevdiği buruk hislerle dolu bir aranjesi var.

İstanbul’da Sonbahar

İlk olarak Teoman’ın “Söz ve Müzik Teoman” albümünde yer alan cover’ın albüme neden girdiğini tam olarak bilemesek de yorumun güzelliği, bu durumdan şikayet etmeyi zorlaştırıyor. Albümün bütünlüğüyle pek bir alakası yok, hele de “İstanbul’dayım” gibi bir şarkı olası kontenjanı da doldururken. Fakat şarkı Nil’in sesine çok yakışmış ve Hakan Özer imzalı rüyamsı düzenleme hala güncelliğini koruyor.

Genel Değerlendirme

Nil Karaibrahimgil?in bugüne kadarki kariyerinde 5’te 5 yapıp, her albümünü mutlaka belli bir standartın üstüne tuttuğunu ve her çalışmasına mutlaka keşfe açık unsurlar yerleştirdiğini söyleyebiliriz. “Ben Buraya Çıplak Geldim” aydınlanma, doğma ve büyüme hissi veren bir albüm. “Nil Kıyısında” kadar karanlık değil ve tüm diğer önceki albümlerden daha yetişkin. Gerçekten iyi bir albümde olması gereken sosyal farkındalığa da sahip. Şimdilik ticari açıdan önceki albümlere göre zayıf gittiği kesin. Ama içerik olarak burada ne bir Nil hayranını ne de kaliteli müzik dinleyen birini hayal kırıklığına uğratacak bir durum yok.