- Albüm
- İmaj
- Koparılan Çiçekler (Video)
Sertab Erener, solo kariyerini başlattığından beri hep rengarenk bir gidişat tutturmuştu. Maalesef 2000’ler geldiğinde tek bir renk (?Turuncu?) seçmesi pek yaramadı kendisine. Aynı isimli albümden bu yana çeşitliliği bir yana koyduğu biri sadece İngilizce, biri sadece club, biri sadece İngilizce türkü içeren çalışmalar Erener’i anaakım piyasa içinde aşağıya çektiği gibi Türkçe pop albümleri de (?Turuncu?, ?Aşk Ölmez?) ses getiren bir iki şarkıya rağmen ciddi bir övgü toplamadı. Yerli piyasada doğrudürüst geri dönüşlere pek az rastladığımız için Erener’in gittiği yerde kalacağını zannedenlere laf edemeyiz. Ancak yeni albüm ?Rengarenk? şarkıcının gerçek anlamda toparlandığını gösteriyor.
Bir senedir ?Bu Böyle? ve ?Açık Adres? teklileriyle sunulmaya başlanan çalışma Soner Sarıkabadayı‘nın kendi standartlarından yüksek bu işlerine rağmen Sertab’ın piyasa trendlerine boyun eğdiğine işaret ediyordu ve bunlar kendi 1990’lar çizgisine göre hayli zayıf işlerdi. Fakat Allah’ın hakkı üçtür dercesine yazar ve solistin üçüncü birlikteliği ?Koparılan Çiçekler? turnayı gözünden vurdu denilebilir. Şarkı, yazarının sözsel tutarlılık konusunda şanslı bir anına denk gelmekle kalmamış, yorumcudan da fevkalade bir muamele görmüş. Albümle beraber radyo teklisi olarak sunulan şarkı disk formatında yayımlanmadı ama öncekilerden çok daha kıymetli olduğunu söylemek yanlış olmayacakır.
Daha önce bir yazımda yazdığım üzere pop bestekarlarının rockçıların şarkı sözlerinden faydalanması gerektiğini düşünüyorum, zira ilk grubun çoğu bu konuda zerre kadar yetenekli değiller. Bu albümle beraber tezimi kanıtlama fırsatı buldum. Albüme Pinhani üyesi Sinan Kaynakçı’nın eşsiz katkıları var. Yazarın söz ve bestesi ?Bir Varmışım Bir Yokmuşum? ve yabancı bestelere yazdığı ?Asla? ve ?Bir Damla Gözlerimde? sadece albümün en iyilerinden değil aynı zamanda en unutulmazlarından. ?Açık Adres? beş sene sonra silik bir anı olacakken bu şarkıların kıymeti bilinecektir diye umuyorum. ?Bir Damla Gözlerimde? şarkıcının Fahir Atakoğlu’yla 90’larda yaptığı çalışmaları andırırken Michel Fugain’in ?Un Beau Roman? şarkısından uyarlanan ?Asla? daha hareketli ve kliplenebilecek güçte olmuş.
Duyumlara göre yeni klibin çekileceği ?Rengarenk? ise dünya müziğinin yeni gözdesi A. R. Rahman’ın ?Slumdog Millionaire? için yaptığı şarkılardan birinin Türkçesi. Nil’in yazdığı sözler risksiz, çok şaşırtıcı değil ama oldukça uyumlu. Üç dakikadan kısa bu şarkı yine de dolu dolu geliyor kulağa. Daha yerli esin kaynaklarına dönünce ise albümün zirve noktalarından birine rastlıyoruz. Ersel Serdarlı’nın yazdığı ?İstanbul? anında bir Sertab Erener klasiği oldu benim için. Şarkının o kadar altı dolu hem de slogan sözleri var ki ders diye okutulabilir. Dersin ilk öğrencisi de ?Satılık Kalpler Şehri?nin yazarı Sertab Erener olur belki. Serdarlı reklamcılık geçmişini en iyi şekilde kullanmış gibi bu şarkıyı yazarken.
Demir Demirkan’la yapılan şarkılar içinse kötü demek mümkün değil, gelgelelim ?Aşk Ölmez?i ilgi çekicilikten uzak kılan o tükenmişlik hissi var burada. İkili sürekli beraber olmaktan dolayı sürtününce kıvılcım çıkaramıyorlar artık. Doldurucu olarak iyi ve albümü aşağıya çekmeyen şarkılar bunlar, hatta ?Bir Çaresi Bulunur?da bariz Painted On Water etkileri var fakat öne çıkan işler de değiller.
?Koparılan Çiçekler?in tekli disk olarak piyasaya sürülmemesinin acısı albüm finalinde çıkıyor ve şarkının albümdeki versiyonları orijinalle beraber beşi buluyor. Bu son derece lüzumsuz manevra size yaratıcılığın endüstriyi değil endüstrinin yaratıcılığı yönettiği bir ülkede yaşadığınızı hatırlatıyor. Albümü 17 şarkılık şişirilmiş bir çalışma olarak görmekten kaçınınca fikrinizin daha olumluya doğru seyredeceği kesin o yüzden, Philippe Laurent versiyonu dışında olanları ben yok saydım. Akustik versiyon için Erener’in vokallerinin farklı kaydedilmesine de gerek vardıysa bile bunu orijinali yıllanınca yapmak daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum.
Sonuç olarak içerikte sınıfı kolay kolay geçen fakat biçimde biraz puan kaybeden albüm, Türkçe Pop’un nereye geldiği açısından da birkaç söz söylüyor. Tüm cover albümler ve arabesk etkisiyle biz 80’lere döndüğümüzü sanarken, albümleri yabancı bestelerin kurtardığı 70’lere de yolculuk yapmış olabiliriz. Her halukarda, eski besteleri bir koz olarak kullansa bile ?Rengarenk? orijinal şarkılarıyla da yeterli kuvvette bir albüm olmuş.
Not: 4 / 5
Görüşlerinize katılmıyorum. “Koparılan Çiçekler” dışında (çünkü o bir Soner bestesi, kötü olması pek mümkün değil) berbat bir albüm olmuş. Geriye kalan şarkıların hiçbirini beğenmedim şahsen. Sertab parayı yabancı bestelere harcayacağına, o harcadığı tüm parayı bir kenarda toplayıp Sezen’den ya da Soner’den 1-2 beste (daha) alsa çok daha makbule geçerdi. (Soner’i bilmem ama Sezen para bile almazdı heralde).
albüm harika zaten yılıa damgasını vurdu tüm şarkılar haftalarca listelerde kaldı , pop kadın kulvarında sertabın rakipsiz olduğunun göstergesi
yasak aşk soner bestesi dediğinde iyi mi oluyor anlamadım. Haa Koparılan Çiçekler gerçekten çok çok iyi bi şarkı, hatta 2010’un en iyi şarkısıdır diyebilirim ona sözüm yok ama yaklaştığın mantık saçma. sonerin tüm besteleri iyi değil bana göre.
Yasak Aşk Albümün tüm şarkılarını dinlediğine emin misin?
Eğer beğenmediysen sende bir sorun var demekki :))
Sertab Candır,Sertab kalitedir..
Rengarenk Sertab’ın en güzel albümlerinden…